вівторок, 18 квітня 2017 р.

Робочий аркуш з української мови для групи №21

Урок.  Словосполучення і речення. Синтаксичні норми
              
             Експрес-тести

1. Розділ граматики, що вивчає будову словосполучень та речень, це:
А) словотвір;
Б)  синтаксис;
В)  лексикологія;
Г)  морфологія.

А
Б
В
Г




2. Граматичну основу речення становлять:
А)  відношення змісту речення до дійсності;
Б)   предикативність та інтонація повідомлення;
В)  спосіб вираження смислових і граматичних зв’язків;
Г)   наявність емоцій мовця.
А
Б
В
Г





3. Основна синтаксична одиниця, яка є будівельним матеріалом для речення, це:
А) речення;
Б) словосполучення;
В) текст;
Г) складне синтаксичне ціле.

А
Б
В
Г




Комунікативна розминка
Заповніть рядки таблиці, що відповідають синтаксичній одиниці та її ознаці 
 Синтаксичні ознаки
Словосполучення
Речення
Номінативна одиниця


Комунікативна одиниця


Властива інтонація повідомлення


Властива інтонація називання


Складається мінімум з двох слів


Може виражатися одним повнозначним словом


Реалізує предикативний, підрядний і сурядний зв’язки


Реалізує підрядний зв’язок


Називає уточнене поняття


Вказує на стосунок до дійсності й до повідомлюваного



       Письмова розминка
Знайдіть і випишіть три словосполучення з різними видами синтаксичного зв’язку (узгодження, керування і прилягання).
Яскраво палахкотять біля вікон українських осель живим вогнем мальви, жоржини, чорнобривці й маки, буяють різнобарв’ям калина, любисток, м’ята — обереги нашої духовної спадщини.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Пояснити, чи є записане висловлювання текстом, свою думку обґрунтувати. З’ясувати тему та головну думку тексту, в ССЦ визначити автосемантичні речення. Виділене речення почленувати на словосполучення.

 Жодна з виставок живопису не знала такого успіху. Натовп стояв біля входу, юрба заповнила сходи. Безперервно під’їжджали нові й нові екіпажі.
Місячне сяйво на полотнах Куїнджі було таким природним, що приголомшена публіка чудувалася: як це зроблено? Підозрювали підступ. До чого тільки не додумувались спантеличені шанувальники! Говорили про кольорові скельця, крізь які художник, малюючи, спостерігає природу. Фантазували про «місячні фарби»: проведи ними по полотну – враз засяють зорі!... Дехто поривався перевірити, чи ж не сховано за картиною джерела освітлення, чи ж не написано її на склі.
         Художник реготав, хоч ці нісенітниці, безумовно, його дратували. Адже віртуозність Куїнджі була результатом не стільки вродженого відчуття кольору, скільки титанічної праці митця.
 (З журналу)

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

   Тема для розмови
Дайте відповідь на проблемне запитання та напишіть короткий відгук: Для чого майбутньому фахівцю нелінгвістичної спеціальності вивчати синтаксис і пунктуацію?
Матеріал для довідок
Висловлювання створюють в усній формі, навіть якщо їх не промовляють уголос. А будь-яке усне мовлення членують і супроводжують певними паузами, інтонацією, якими передають емоційно-вольовий стан мовця, його ставлення до сказаного, падають різних смислових відтінків висловлюванню, а також розділяють мовленнєвий потік па частини відповідно до змісту. Цього не можуть передати букви. Тому для приблизного відтворення інтонації на письмі вживають розділові знаки: крапку, кому, тире, двокрапку, крапку з комою тощо. Вони полегшують сприймання й правильне розуміння написаного.
     Систему правил членування написаного тексту за допомогою розділових знаків відповідно до його синтаксичних, смислових та інтонаційних особливостей називають пунктуацією (лат. punctum «крапка»).
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Немає коментарів:

Дописати коментар